Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti, izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ovogodišnji svjetski Dan učitelja obilježava se pod motom “Podučavanje u slobodi – Osnaživanje učitelja”.

Ovim povodom učenici Mješovite škole u Tuzli su implementirali nekoliko aktivnosti.

Dana 4. oktobra 2017. godine učenici Mješovite srednje škole su zajedno sa profesoricama Hadžibeganović Amra i Sufi Larisa organizovali radionicu.

Također, 5. oktobra učenice Sakić Elma i Salihbegović Ella Sarah su na svečanoj sjednici održanoj u prostorijama Mješovite srednje škole u Tuzli pročitale literarne sastave napisane u povodu ovog važnog datuma.

Svečanoj akademiji u BKC-u, a organizovanoj u čast prosvjetnih radnika, prisustvovali su članovi našeg kolektiva, a druženje je nastavljeno na Slanoj Banji.
Bosne srebrene br.8.
75000 TUZLA 
Tuzlanski kanton, Bosna i Hercegovina

+387  35/282-548
jumsstuzla@gmail.com