KOZMETIČKI TEHNIČARI

Kada se sretnemo sa drugim ljudima, prvo što primjetimo je lice i da li je koža njegovana. "Izgedaš predivno" je kompliment koji svako od nas voli čuti. Međutim, lijep izgled nije samo stvar prirode, već naš način života u velikoj mjeri utiče na to kako izgledamo. Njegujući svoju ljepotu od davnina, čovjek je razvio razne načine za očuvanje i njegovanje ljepote lica, ruku, tijela i kože... Ako volite da njegujete ljepotu sebe i drugih, naša škola vam nudi adekvatan program za profesionalni razvoj, a to je smjer KOZMETIČKI TEHNIČAR.

Kozmetički tehničari pomažu ljudima da postignu i očuvaju zdrav i lijep izgled. Osposobljavaju se za samostalno obavljanje terapijsko-estetskih procedura u području aplikativne kozmetike kože lica, tijela, kose i nokata, izvođenje dekorativnih kozmetoterapijskih procedura i terapijskih procedura u dermatologiji, vršenje pravilnog izbora kozmetičkih preparata, šminkanje, depilacija, masaže tijela, uklanjanje celulita, pigmentnih nepravilnosti kože itd.

Kozmetički tehničari se mogu zaposliti i raditi u:
- Kozmetičkim salonima,
- Wellnes i Spa centrima,
- Rekrativnim i banjskim centrima,
- U parfimerijama i prodavnicama kozmetičkih preparata,
- U savjetodavnim programima (za časopise, TV, ili modne agencije),
- U maloprodaji i veleprodaju kozmetike,
- Kao edukatori edukacijskih tečajeva ( za adolescente, modele, i manekenke),
- Kao šminkeri (pozorište, TV ili u svijetu mode).

ŠKOLSKI KOZMETIČKI KABINET


Cilj programa učenja za zanimanje krojač je u potpunosti povezati teorijska i praktična znanja, te na tržište rada uputiti kompetentnu osobu koja svojim znanjem i vještinama može konkurirati za različita radna mjesta:

• u industrijskoj proizvodnji odjeće, u svim fazama pripreme i proizvodnje
• u modnim salonima koji se bave proizvodnjom odjeće i/ili drugih modnih proizvoda
• u salonima, trgovinama i trgovačkim lancima koji se bave prodajom odjeće i tekstila
• u kazališnoj i filmskoj produkciji kao dio tima za kostimografiju
Upisivanjem u zanimanje krojać možete steći i razvijati raznolika znanja i vještine:
• Poznavanje estetskih i upotrebnih svojstava tekstilnih materijala
• Poznavanje ručne i kompjuterske konstrukcije modnih proizvoda
• Samostalnost u izradi raznih tekstilnih proizvoda
• Poznavanje procesa izrade odjeće u industriji
• Sticanje vještina prezentiranja i prodaje proizvoda
• Sticanje poduzetničkih vještina
• Poznavanje mode, kostimografije i tradicije
• Razvijanje kreativnosti i inovativnosti

Za zanimanje krojač učenici se obrazuju kroz tri nastavne godine. Tokom obrazovanja proučavaju opšte obrazovne predmete i stručne kroz teorijsku i praktičnu nastavu.

Zanimanje je dinamično, kreativno, prilagođeno za svakoga prema sposobnostima i za svakoga tko želi biti “sam svoj majstor”. Izravno u školskoj radionici, nastaju ideje, primijenjuju stručno usvojena znanja i pozitivne radne navike.
Timskim radom, vještim rukama, uz stručni nadzor, “oživljavamo” skice, od ideje do gotovog odjevnog predmeta. Zatim ih sami u vedrim tonovima i prezentiramo
Slagali se ili ne, statistike dokazuju kako su cipele još uvijek potreba, sredstvo, ljubav ili fetiš cijeloj populaciji.

Zovemo Vas, otkrijte i vi želju u sebi i svoj talent podijelite s nama, a mi ćemo vam pomoći da svoje kreacije, želje, stvaralačke mogućnosti u izradi cipela pretvorite u stvarnost jer cipela je bilo i bit će dok ima i civilizacije.

U saradnji sa Gradskom upravom Grada Tuzla, škola realizuje projekat obrazovanja učenika za deficitarna znanimanja, koji podrazumijeva stipendiranje učenika tokom školovanja. Praktičnu nastavu učenici obavljaju u fabrici obuće Intral i direktno učestvuju u proizvodnom pogonu.

Zanimanje traje tri godine i po završetku obrazovanja možeti sebi osigurati zaposlenje u jednoj od trenutno rentabilnih fabrika na području cijele BiH – Intral Tuzla ili se iskušati u vlastitoj proizvodnji i kreaciji cipela.
Bosne srebrene br.8.
75000 TUZLA 
Tuzlanski kanton, Bosna i Hercegovina

+387  35/282-548
jumsstuzla@gmail.com