O školi

JU Mješovita srednja škola Tuzla je odgojno-obrazovna ustanova koja se bavi odgojem i obrazovanjem učenika srednje škole. Sa svojim radom je počela još davne 1908. godine. Ovo je prva škola na području Tuzle koja se bavila stručnim osposobljavanjem zanatskog kadra raznog profila. Mješovita srednja škola Tuzla je svoj rad započela pod nazivom Šegrtski zanatlijski tečaji -16. novembra 1908. godine, bila je mješovitog smjera i pohađali su je učenici koji su se osposobljavali za abadžijski (krojač narodnih odijela), kazandžijski, obućarski, stolarski i krojački zanat.

U početku je školovanje trajalo dvije godine. Danas se škola nalazi u istoj zgradi sa Mješovitom srednjom hemijskom školom u Ulici Bosne srebrene br.8 u Tuzli. Škola je upisana u registar srednjih škola koji je objavljen u “Sl.novinama” TK-a br. 2. od 26. marta 2008. pod brojem 27. na strani 27.. Takođe, 10. septembra 2016. god. u Službenim novinama TK, na Listi organizatora obrazovanja odraslih, JU Mješovita srednja škola Tuzla, upisana je u REGISTAR organizatora obrazovanja odraslih u KNJIGU br.1 pod rednim br.14 na strani 14.


Mješovita srednja škola Tuzla u svom sastavu ima tehničku i stručnu školu.

U tehničkoj školi obrazujemo 2019/2020. godine sljedeće profile:
  • Tekstilni tehničar – dizajner odjeće
  • Veterinarski tehničar
  • Kozmetički tehničar


U stručnoj školi obrazujemo za profile:
  • Frizer
  • KrojačNastavni programi su prilagođeni ili individualizirani, zavisno od toga o kojoj vrsti i stepenu oštećenja kod učenika se radi.

Treba napomenuti da su nastavni planovi i programi modularnog tipa rađeni po projektu EU VET što omogućava horizontalnu i vertikalnu prohodnost unutar NPP, a diplome su priznate u EU.
Nastava se obavlja u dvije smjene u 8 učiona od kojih su 4 kabineta ( za informatiku, hemiju, biologiju-veterinarstvo i multimedijalna učiona).

Praktična nastava u školi za niže razrede se obavlja u moderno opremljenom kozmetičkom i frizerskom salonu i krojačkoj radioni. Viši razredi su usmjereni na rad u salonima, veterinarskim stanicama, a obućari u preduzeću Intral doo BiH.
Bosne srebrene br.8.
75000 TUZLA 
Tuzlanski kanton, Bosna i Hercegovina

+387  35/282-548
mss.tuzla@montk.gov.ba